INTERES MAJOR PENTRU ACCESAREA FONDURILOR EUROPENE

În data de 12 martie 2010 s-au desfasurat lucrarile primei editii a Forumului Economic European.

Evenimentul a fost organizat de Asociatia Regionala a Întreprinzatorilor Nord-Est România (ARINE), Centrul Europe Direct Iasi, în colaborare cu Primaria Municipiului Iasi, Camera de Comert si Industrie Iasi (CCI), Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADR-NE), Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Iasi (BRCTI), Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC), Inspectoratul de Concurenta Iasi (ICI) si Revista Glare.

Evenimentul a fost gaduit de Primaria Municipiului Iasi, suscitând un interes major la nivelul IMM-urilor si ONG-urilor din Iasi, cca. 150 de participanti umplând pâna la refuz Sala de Consiliu a Palatului Roznovanu.

Forumul a fost prezidat de Dr. Ec. Avocat Mihai Susanu (presedinte ARINE si presedinte comitet de organizare), Paul Matei (director Centrul Europe Direct Iasi), ing. Paul Butnariu (presedinte în exercitiu Camera de Comert si Industrie Iasi), Cosmin Coman (director Primaria Municipiului Iasi).

Reprezentantii ADR Nord-Est, director Gabriela Macoveiu si expert Gabriela Bobeanu, au prezentat oportunitatile de finantare pentru IMM-uri în cadrul Programului Operational Regional 2007 -2013, respectiv calendarul apelurilor, obiective, criterii de eligibilitate si alte aspecte tehnice legate de elaborarea si depunerea proiectelor.

Reprezentantul BRCT Iasi, Sebatian Costea, a detaliat modalitatea elaborarii si depunerii unui proiect de finantare, criterii de evaluare si selectie în cadrul Programului Operational Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013.

Expertii OTIMMC Iasi, Laura Mihaela Craiciu si Mirela Amarandei, au expus detalii tehnice privind accesarea de finantari pentru întreprinderile mici si mijlocii prin programe nationale: Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului, Programul national pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM, Program pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale în rândul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare - START - 2010.

Directorul Centrului Europe Direct Iasi, Paul Matei, a prezentat Strategia Europeana pentru Creseterea si Dezvoltare Durabila 2020, luând în discutie totodata problema perioadei mari de timp necesara evaluarii si contractarii proiectelor de finantare.

Dl Emil Popa, expert evaluator pe multiple scheme de finantare, a realizat un exercitiu privind modalitatea prin care un IMM identifica o sursa de finantare nerambursabila adecvata profilului sau, însotit de sfaturi practice privind greselile ce trebuie evitate în elaborarea unui astfel de proiect.

Acest exercitiu a fost completat cu exemplificarea modalitatii administrative prin care un proiect a fost elaborat, a obtinut finantare si a demarat implementarea - proiectul Centrul de Informare EMAS Nord-Est al Camerei de Comert si Industrie Iasi, prezentat de expert Luciana Dascalu.

Forumul a lansat în premiera doua noi servicii tip workshop dedicate agentilor economici la nivelul Regiunii Nord-Est, dezvoltate ca urmare a unei cooperari directe între Asociatia Regionala a Întreprinzatorilor Nord-Est România si Camera de Comert si Industrie Iasi. Workshop-urile vor aborda Managementul proiectelor europene si Legislatia comerciala implementata a afacerilor, vor permite aprofundarea cunostintelor reprezentantilor IMM-urilor în aceste domenii si se vor finaliza cu exercitiul elaborarii unui proiect de finantare pentru fiecare agent economic si, respectiv, cu un set de documente comerciale adaptate specificului si activitatii concrete a fiecarei firme participante.

Dl Constantin Bilaus, inspector coordonator al Inspectoratului Regional de Concurenta Nord-Est, a prezentat rolul Consiliului Concurentei în contextul accesarii fondurilor structurale, precum si legislatia aferenta ajutorului de minimis.

Forumul Economic European a beneficiat si de prezenta europarlamentarului Catalin Ivan, membru al Comisiei de control bugetar a Parlamentului European, care a îndemnat audienta sa înteleaga procedurile de depunere a cererilor de finantare si sa depuna cât mai multe proiecte pentru a absorbi o cota mai mare din fondurile alocate României.

Cu ocazia Forumul Economic European, reprezentantul United States Peace Corps România, Al Mina, a anuntat intentia organizarii cu sprijinul Primariei Municipiului Iasi, al Camerei de Comert si al Asociatiei Regionale a Întreprinzatorilor Nord-Est, a unui Forum de Investitii Straine în cursul anului 2010, ca modalitate de promovare a mediului economic local în fata unei delegatii oficiale compusa din ambasadori si atasati comerciali acreditati în România.

Dezbaterile Forumului au avut un caracter interactiv, expertii angrenati raspunzând pe loc tuturor întrebarilor adresate de reprezentatii IMM-urilor si ONG-urilor prezente în sala.

Forumul Economic European s-a încheiat cu o seara de gala dedicata participantilor, organizata de catre Revista Glare, care a cuprins momente artistice oferite de catre copiii de la Gradinita „Paradis”, trupa de dans „The Sky” si Clubul „Imperial”, precum si un moment de chitara clasica oferit de Dan Arhire. Participantii s-au angrenat într-o actiune de caritate, sprijinind prin intermediul unei tombole Asociatia Copilul Meu - Inima Mea, Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din România si Asociatia Judeteana de Sah Iasi.


CONCLUZIILE SONDAJULUI DE OPINIE
ÎN RÂNDUL PARTICIPANTILOR LA FORUMUL ECONOMIC EUROPEAN

Cele circa 150 de IMM-uri si ONG-uri prezente la prima editie a Forumului Economic European au participat la un sondaj privind nivelul de perceptie a informatiei si procesului de depunere si obtinere a proiectelor cu finantare nerambursabila.

Reprezentantii Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie Iasi si Biroului Regional de Cooperare Transfrontaliera Iasi, co-organizatori ai Forumului, s-au angajat sa ia în considerare concluziile si sugestiile participatilor, în calitate de potentiali beneficiari, în elaborarea variantei finale a ghidurilor solicitantului si în simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor de finantare nerambursabila.

Câteva din concluziile pe marginea chestionarelor:

Categoria repondentilor
Vechimea organizatiei
Depuneri anterioare de proiecte
Perceptia asupra calitatii informatiei oferite de catre Autoritatile de Management
Perceptia asupra nivelului de birocratie în depunerea cererilor de finantare
Opinia celor care au accesat programe de finantare, cu privire la perioada de timp aferenta evaluarii cererilor de finantare
Opinia celor care au câstigat proiecte, cu privire la nivelul de birocratie în procedura de contractare a proiectelor
Opinia celor care au implementat sau sunt în curs de implementare a unui proiect, cu privire la perioada de decontare a sumelor angajate din resurse proprii
Perceptia IMM-urilor asupra nivelului optim de prefinantare în cazul câstigarii unui proiect
Perceptia IMM-urilor asupra nivelului optim de cofinantare a unui proiect

Copyright © 2010 - Forumul Economic European